sábado, 20 de marzo de 2010

Falles 2010

Després d’una llarga temporada sense escriure ja podem dir: LES FALLES DEL 2010 S’HAN ACABAT!
El dia de la plantà transcorregué de manera habitual, unes falles no tornaran a agafar als mateixos artistes perquè no lis ha agradat la seva feina i altres seran tradicionals, continuaran amb els mateixos. No es va trencar cap estructura, el temps va acompanyar, el que si i creguem per primera vegada en l’historia de les falles, els artistes d’una falla van exigir que o lis pagaven o no es muntaria la falla. Increïble però cert.

16 de Març: Comencen les falles!!


Les bandes de música començaren a tocar, els coets no van parar de sonar, les falleres ballant. Així fou el començament de unes grans falles. Els jurats varen fer la seva feina i concediren justa o injustament els premis de falles, els quals s’atorgaren seguidament a la plaça de l‘ajuntament, entre altres.
Fou una entrega de premis pesada, ara escena borgiana, desprès disfressa individual borgiana.... fins que arribaren els palets grans, cavalcada, falles infantils...
Moltes reinetes es quedaren sense res de res, unes perquè no els deixaren pujar amb les seves reines majors o perquè no havien rebut cap de premi. Correcte o incorrecte?
Aquesta decisió es va prendre a uns anys per part de la FdF, però a veure el dia que li toque a alguna filla o fill de algun membre de la Federació de Falles o volen canviar.

Tots els premis otorgats, Falles 2010

17 de Març: Dia lliure

Moltes falles deixaren a les seves reines descansar, que no es visqueren aquest dia. I per la vesprada festa de disfresses per tota a reu de Gandia. A la Vila Nova es feren la entrega de premis, en altres comissions no. Però fou un dia molt especial per a tots els fallers ja que de descansar res de res.

18 de Març: Ofrena a la Mare de Déu dels Desemparats.

La desfilada de les falleres va ser pesada, no tant com a altres anys ja que la afluència fou inferior. Però es evident que el dia més especial per a tots els falleres es l’ofrena. Podíem trobar des de xiquets acabadets de nàixer fins el més veterà de la comissió, d’aquesta manera es demostra d’importància dels fallers de fer-li l’ofrena de flors. Cada comissió tenia assignat el color dels clavells per a formar una tapís borgià, nou d’aquest any. Podríem dir que han aconseguit que aquest any les falles i l’ofrena siguen borgianes.
El problema ve quan cada falleret o fallera li fa entrega del seu ramell de flors amb tot el seu sentiment i devoció, i el dia després veus com la gent del poble se’ls emporta a la seva casa. Vergonyós!!!!!!

19 de Març: Processó de San Josep

Fou l’últim dia de les Falles on el cansament es evident en la desfilada dels fallers, però també es una data molt senyalada ja que es el patró d’aquesta festa. Les reines ploren, ja s’ha acabat pràcticament el seu reinat però l’any que ve li donaran pas a una altra fallera que desitge tant les falles com ella.
Desprès vingueren les cremades de les falles, les infantils a unes hores prou prudents al voltant de les 21.00 hores i les majors a partir de les 00:00 hores. No averen incidents sols com es habitual el dia de la crema els més valents encenen un “borratxo” o eixida que si comences a correr pot fer-te molt de mal.

5 comentarios:

  1. Les falles increibles. Pero deurien canviar moltes coses com els presupostos de les majors e infantils, degut a que no es just que una falla dedique el 90% del seu presupost a la falla infantil.

    ResponderEliminar
  2. Com per ejemple escoles pies, entre altres

    ResponderEliminar
  3. Marieta, que ja fa temps que no s'emporten els ramells, em va costar però des de fa sis o huit anys que es lleven el cap de setmana després. Enguany, han estat fins el dimarts 27 de març. Com sempre, a la teua disposició...

    ResponderEliminar
  4. les falles son increibles sobretot una k jo mese
    XD el 2010 no em varen agradar casi les grans les menudes totes eren super gracioses
    de la gran sols en baren agradar 2 de agradar i laltra em fea gracia: la falla rois de corella i el prado em van encantar
    despres la k em fea gracia no se com se diu era la de la casalla

    ResponderEliminar